top of page

Geschiedenis van de cranio sacraal therapie

De cranio sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland heeft het belang van het cranio sacrale systeem onderkend en is verantwoordelijk voor de meeste technieken die vandaag nog worden gebruikt. Onderwijs in de methode is rond 1940 begonnen, waarna vanaf 1970 een explosieve ontwikkeling werd ingezet door het werk van J. Upledger.

Door de opvallende resultaten en nieuwe technieken heeft de cranio sacraal therapie zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapievorm.


De laatste jaren wordt, met name in Amerika, gewerkt aan het verzamelen van wetenschappelijk onderzoek om de erkenning van deze therapie binnen de medische wereld te ondersteunen.


Het cranio sacrale systeem


Het cranio sacrale systeem is een fysiologisch systeem dat in het lichaam werkzaam is, tezamen met de andere fysieke systemen. Net als het ademhalingssysteem en het cardiovasculaire systeem is het een van de drie primaire levensfuncties.


Het cranio sacrale systeem bestaat uit membranen, hersenruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof), beenderen en bindweefsels. Hoewel alle elementen die met elkaar het cranio sacrale systeem vormen anatomisch gezien duidelijk herkenbaar zijn, is men pas recentelijk tot de erkenning gekomen van het zelfstandig (autonoom) functioneren van dit systeem.


De hersenen pompen het hersenvocht van het cranium (hoofd) door de wervelkolom naar het sacrum (heiligbeen), waardoor drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor indirect de beweging van de schedelbeenderen. Dit heet het cranio sacrale ritme. Dit ritme is overal voelbaar op het lichaam en het geeft direct veel informatie over het functioneren van het cranio sacrale systeem. Ik noem het ook wel een golvende beweging.


Door trauma's ( fysiek en/of emotioneel) kunnen er blokkades ontstaan. Het doel van cranio sacraal therapie is deze blokkades te verhelpen.


Behandeling


Voordat we beginnen met behandelen doe ik eerst een anamnese.


Voor en na de behandeling maak ik foto's en film ik het stappen.


Ik check het zadel, het gebit, kijk naar de omstandigheden waarin het paard leeft, en bespreek het voer, bekijk de hoefbekapping, training. Al deze onderdelen zijn van invloed op het succes van de behandeling.


Voor de behandeling plaats ik mijn handen zachtjes op het lichaam. Zo voel ik de golvende beweging van het cranio sacrale systeem. Door gedegen anatomische kennis en omdat ik weet hoe een bepaalde beweging zou moeten zijn, kan ik, met gebruikmaking van bepaalde technieken en mijn intentie, het lichaam laten voelen en zien hoe het zou moeten zijn. Het lichaam is erg intelligent, intelligenter dan ons denken. Daarom streeft een lichaam altijd naar gezond zijn. Cranio sacraal therapie is een goede ondersteuning in dit proces.


Ik behandel niet alleen het hoofd, de rug en het heiligbeen, maar ook de extremiteiten (benen).


Tijdens de behandeling belandt het paard vaak in een diepe ontspanning. In deze rusttoestand kan het lichaam gaan herstellen.


Paarden ervaren de behandeling als zeer prettig. Cranio sacraal therapie verwacht niets van het paard. Soms kan een paard hierdoor aanvankelijk onrustig zijn, omdat ze niet gewend zijn niets te hoeven. Meestal wordt er wel namelijk wel iets van ze verwacht: tijdens trainingen, op wedstijden, enzovoort.


Het is steeds weer ontzettend mooi en fijn te zien hoe de paarden genieten.


Eigenlijk is deze therapie geschikt voor alle mogelijke klachten, zoals bijvoorbeeld:


- fysieke problemen;


- acute en chronische aandoeningen;


- headshaking;


- ataxie;


- gedragsproblemen;


- scheefstaande schedelplaten.


Ook na een gebitsbehandeling is cranio sacraal therapie aan te raden.


Een paard hoeft echter niet per se klachten te hebben. Cranio sacraal therapie is zowel geschikt voor zieke als gezonde paarden, én voor mensen. Voor de ruiter zou het heel goed zijn om ook een aantal behandelingen te ondergaan. Vooral omdat paarden zeer gevoelig zijn, en vaak reageren op de emotionele en fysieke problemen van de ruiter.


Ik zie vaak dat een paard de ongemakken van de ruiter overneemt of spiegelt.



Lisette Dirven KvK nr. 20142839 / Ned. genootschap voor Sportmassage lidnummer 451651

Tel 06 10763619 email: cdr.ld@hetnet.nl

bottom of page