Lisette Dirven Paardenbehandelen.com
Paardenmassage volgens de Jack Meagher-methode
Ik werk volgens de ‘stresspoint therapy’ van Jack Meagher, de Amerikaanse grondlegger van de sportmassage in de jaren ’50. Deze methode, volledig gericht op het verbeteren van de beweging, is zeer effectief en gaat veel verder dan welke andere massagebehandeling ook. Het is de enige massagemethode met een wetenschappelijk bewezen effect op paarden. Het succes ligt in de accuraatheid. Dit betekent dat ik de kleinste blokkade kan opsporen en verhelpen.
Wat is een spierprobleem?
Een spierprobleem is een verhard stukje weefsel in de spier, een zogeheten triggerpoint. Dit is een groep vezels die bij elkaar gehouden worden en die zichzelf niet meer los kunnen maken.
Hoe werkt een spier?
Een spier heeft twee functies: aanspannen en ontspannen.
Het door zenuwen aangestuurde aanspannen lukt altijd, het weer kunnen ontspannen is echter afhankelijk van de doorbloeding.
Op het moment dat een verkleving een bepaalde vorm heeft aangenomen, vermindert de doorbloeding, met alle gevolgen vandien.
De spier is hierdoor niet in staat om normaal te functioneren. Spieren werken in paren en groepen. Dus op het moment dat er in een groep spieren problemen zijn, moet de groep die ernaast ligt de functie overnemen. Dit brengt weer nieuwe problemen met zich mee. Zo ontstaat een kettingreactie.
Beweging ontstaat door het effect van spierbewegingen op de botten, dus als het ontspannen niet meer of niet snel genoeg lukt, verliest de spier zijn functie als beschermer van het gewricht Hierdoor verliest het gewricht zijn flexibiliteit.
Hoe kun je spierproblemen herkennen?
Een paard geeft tijdens het rijden vele signalen af van pijn en ongemak, maar deze worden helaas vaak niet herkend. Er wordt dan gezegd het paard er even doorheen gereden moet worden. Allerlei zogenaamde hulpmiddelen worden uit de kast getrokken. Ook al ga je zelf niet zo te werk, je zult het waarschijnlijk om je heen zien gebeuren.
Een paard kan een of meer van de volgende signalen afgeven:
- hij heeft een duidelijke voorkeur voor links of rechtsom trainen;
- hij kan niet laag lopen in een rustig tempo;
- hij toont verzet, steigert, bokt of zwiept met z’n staart;
- hij heeft een onregelmatige stap en draf;
- hij springt moeilijk aan in galop;
- hij start de draf met een hupje;
- hij wil niet graag gepoetst worden;
- hij is onrustig of bijt bij het opzadelen;
- hij kantelt met zijn hoofd;
- hij tandenknarst;
- hij heeft moeite met lengtebuiging;
- hij knikken in de voorknieën;
- hij staat onderstandig.
Helaas wordt er in de geneeskunde (nog) te weinig aandacht geschonken aan spierproblemen. De oorzaak van een bewegingsprobleem wordt dan ook niet in het spierstelsel gezocht. Gevolg: het paard blijft met pijn doorlopen, waardoor de niet herkende problemen verergeren.
Onthoud dat een paard van nature een vluchtdier is. Niet vluchten betekende opgegeten worden. Hij zal dus met pijn blijven doorlopen. Veelal (te) lang.
Waardoor ontstaan spierproblemen?
Spierproblemen kunnen één of meer van de volgende oorzaken hebben:
- trauma's, zoals vastliggen in de box, verstappen, uitglijden, over de kop gaan, enzovoort;
- geen goede warming up;
- geen goede cooling down;
- de wijze van trainen.
Wat is het verschil tussen de Jack Meagher-methode en fysiotherapie?
Soms wordt de Jack Meagher-methode vergeleken met fysiotherapie.In tegenstelling tot fysiotherapie wordt bij de Jack Meagher-methode het hele paard aan beide zijden van top tot teen gemasseerd. Dit betekent dat er bij regelmatige controles geen blokkades blijven zitten en beginnende problemen in een vroegtijdig stadium worden opgespoord en verholpen.
Je zult ook zien dat als je je paard met enige regelmaat laat masseren, de spieren steeds soepeler worden en ook soepel zullen blijven. Dus dan kun je er ook alles uithalen wat erin zit.
Wel is het noodzakelijk dat de ruiter ook meewerkt aan het herstel. Denk bijvoorbeeld aan trainingsadviezen. Op de pagina ‘Training’ vind je hierover meer informatie.
De behandeling
Bij de eerste behandeling wil ik graag alle relevant informatie ontvangen over het paard, zoals leeftijd, niveau, training en medische gegevens.
Door het paard te laten bewegen kan ik al vaak aan de eigenaar/berijder enkele opvallende zaken laten zien.
Daarna gaan we in de stal of op een andere rustige plaats starten met de behandeling. Ik betast het hele paard om te constateren waar de meeste problemen zijn en om het paard alvast vertrouwd te laten worden met de aanrakingen
Hoe verloopt een behandeling?
De eerste behandeling duurt ongeveer anderhalf uur, de vervolgbehandelingen een uur en een kwartier. Gedurende de behandeling houdt de eigenaar het paard vast.
Tevens check ik het zadel, kijk naar het gebit, maak zowel voor als na de behandeling foto's en film het stappen.
De verschillen zijn op de foto's goed te zien, ook tussen de eerste en derde behandeling bijvoorbeeld.
Na de behandeling moet het paard bewegen. Dit kan aan de longe, zonder hulpteugels, of onder de ruiter ook zonder hulpteugel.
Hoe ervaart een paard de behandelingen?
De diepe druk veroorzaakt bij de eerste behandeling behoorlijk wat pijn.
De tweede behandeling is al minder pijnlijk, omdat na de eerste behandeling de doorbloeding in de spieren al is verbetert.
Echter, ik zie en merk altijd aan het paard dat hij zoiets heeft van: “Ja, dit is het!”
Ga jezelf maar eens na: als je nek en schouders erg vast zitten en je wordt eens goed gemasseerd. De behandeling op zich is dan best pijnlijk, maar het lucht enorm op als daarna de spanning verdwenen is. Je kunt dan ook weer beter bewegen.
Hoe vaak wordt een paard behandeld?
Afhankelijk van de klachten en of het paard herstellend is van een andere blessure, raadplegen we de dierenarts en het vastgestelde bewegingsschema. Gemiddeld zijn er drie tot vijf behandelingen nodig om het paard los te krijgen. Dit gebeurt in een vast rooster, van één in de week tot één keer per twee weken.
Daarna adviseer ik een onderhoudsmassage. Je zult ook zien dat als je je paard met enige regelmaat laat masseren, de spieren steeds soepeler worden en ook soepel zullen blijven. Dus dan kun je er ook alles uithalen wat erin zit!
Lisette Dirven KvK nr. 20142839 / Ned. genootschap voor Sportmassage lidnummer 451651
Tel 06 10763619 email: [email protected]