top of page

Klassieke dressuur:

Ik ben voorstander van de klassieke dressuur, omdat met doordachte oefeningen het paard zo getraind wordt, dat het mogelijk is dat hij ons kan dragen. Het tempo waarin de oefeningen worden gedaan, wordt bepaald door het paard.


Er wordt aan een goede basis gewerkt. Hieraan wordt tegenwoordig nog wel eens voorbij gegaan.


Met allerlei hulpmiddelen, zoals hulpteugels, scherpe bitten en/of een harde hand, wordt het paard direct in een houding gedwongen, in plaats van hem stapsgewijs naar de juiste houding toe te trainen.




Dressuur is er namelijk voor het paard en niet voor de ruiter!




Ieder paard is van nature scheef, zoals een mens ook links- of rechtshandig is. In de vrije natuur en zonder ruiter is dit geen probleem voor het paard. Maar als je op een paard wilt gaan rijden, moet je daar aan werken.




Er zijn verschillende soorten scheefheden:


- verticale scheefheid;


- horizontale scheefheid;


- diagonale scheefheid;


- laterale scheefheid;


- scheefheid voor;


- scheefheid achter.




Verticale scheefheid betekent dat het paard ten opzichte van de grond scheef staat.


Hier zijn verschillende oefeningen voor: werken aan de dubbele longe werk en werken met contrastelling op een vierkante volte. Dit laatste kan ook rijdend


Daarnaast zijn er de volgende oefeningen:


- slangelijnen;


- volte;


- kwartlijnen;


- halve- en hele diagonaal;


- halve- en hele ophoudingen.




Als het paard geen verticale scheefheid meer vertoont, kun je ertoe overgaan om in een verticale balans het paard sterk te trainen, d.w.z. dat hij controle heeft over alle vier de benen.


Hiervoor kun je de volgende oefeningen doen:


Schoudervoor, schouderbinnenwaarts, travers, renvers, voltes, appuyeren,




Als je dit bereikt hebt, ga je ertoe over om de horizontale balans te verleggen naar de achterbenen. Hier zit namelijk de draagkracht van een paard.


De klassieke rijkunst kun je bij iedere discipline gebruiken.


Ook is het heel goed om de klassieke rijkunst te combineren met freestyle training.


Graag zie ik ook een goede warming up, dus ga eerst zeker een 15 minuten oefeningen in stap doen. Eindig ook weer met een cooling down, dus eindig met de stap en laat je paard even lekker rollen nadat je zadel en hoofdstel hebt uit gedaan. Of als je van een buitenrit kom, ga het laatste kwartier lekker naast je paard lopen en maak de singel iets losser. Deze moet uiteraard nooit strak zitten!



Tevens is het natuurlijk ook van belang dat je trainingen afwisselt met leuke buiten/bos/strand ritten. Dit is niet alleen leuk voor jezelf maar ook voor je paard.




Lisette Dirven KvK nr. 20142839 / Ned. genootschap voor Sportmassage lidnummer 451651

Tel 06 10763619 email: cdr.ld@hetnet.nl

bottom of page